Omdat het gaat om wie je bent

Focusing

Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin, leerling van psychotherapeut Carl Rogers, midden vorige eeuw. In de loop van de tijd heb ik daar samen met anderen inzichten en doorleefde ervaringen aan toegevoegd, aan inhoud en werkvormen.


Focusing-gesprekken hebben een heel-makende werking. Je ontwikkelt een gevoeligheid voor diepere drijfveren en behoeften, die meer dan eens je gedrag, je leven, onbewust beïnvloeden. Dat betekent dat je jezelf meer kunt leren doorgronden, waardoor je jezelf, en bepaalde kwesties in je leven, meer zou kunnen aanvaarden en/of ze anders kan leren hanteren.

Dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Het vraagt wat moed, durf en geduld. Je gaat eigenlijk het gesprek aan met jezelf. Je hebt van een ander geen antwoorden op je vragen nodig, want je hebt de antwoorden in jezelf. Iets in jou weet het precies. Maar hoor je ook je innerlijke stem, je eigen-wijsheid? Die hele kakofonie in je, soms. En waar luister je dan uiteindelijk naar?

Het gaat er voornamelijk om om te leren luisteren naar en te leren vertrouwen op de betekenis en de zeggingskracht van je lichaams – wijsheid.
Op die manier leer je je eigen echte verantwoordelijkheid te nemen. In het Engels veel beter uitgedrukt: Respons-able, ofwel: in staat tot antwoorden.

Als ik je in dit proces mag inleiden: welkom.
Wie-wat-waar-wanneer, we spreken dat samen af.

Verder lezen?

Het is niet zeker dat ik die trainingen nog ga geven. Dat hangt af van mijn omstandigheden  op dat moment.