Omdat het gaat om wie je bent

Inspirerende, bemoedigende verhalen en teksten bij dementie

De teksten op deze pagina zijn bedoeld voor mensen die omgaan met personen met dementie, om iets van herkenning op te roepen, troost daarin te vinden, verdieping. Soms ook een goede raad of een aanzet om op een andere manier tegen dingen aan te kijken, wat sowieso verfrissend kan werken. Schokkend ook soms, als de harde werkelijkheid van de ernst van het ziektebeeld dementie binnenkomt.

Een belangrijk uitgangspunt is dat u misschien niet al te hard op zoek zou moeten zijn naar oplossingen. Acceptatie is het sleutelwoord. En dan wordt hier niet bedoeld een vorm van weerloze apathie en overgave aan het niets. Bedoeld wordt een actieve acceptatie, waarin we zoeken naar andere manieren om met de werkelijkheid om te gaan. De persoon met dementie kan vaak niet anders dan zoals hij/zij is en doet. U kunt misschien wel anders. Het kost wel wat. Het levert ook op.

Gaat u voor (uw) gelijk of gaat u voor geluk?

Beleef de wereld vanuit de optiek van de persoon met dementie en er gaat een wereld voor u open. U op uw beurt gun ik ook iemand die met een open geest naar u luistert. Niet om het op te lossen, want dat bestaat niet. Maar om gehoord te worden, en begrepen. Dat is vaak al zo waardevol.

Verder heb ik het plan om een boekje te schrijven over ervaringen die ik als trainer had tijdens mijn trainingen in het belevingsgericht contact maken met personen met dementie.

a. Laat me mijn eigen gang maar gaan
b. Innerlijke Snaren
c. Ik vroeg om kracht
d. Tobias